Välkända custom cars

Det finns ett par custom cars som har gjort sig kända genom att vinna priser av olika slag. Det kan till exempel handla om att de vunnit olika tävlingar, eller om att de är stylade på mycket snygga sätt. Bland dessa bilar kan man till exempel nämna Ed Roths Mysterion och Bill Cushenberrys Sillhouette. Många av dessa bilar har till exempel också blivit så kallade Hot Wheels och avbildats i leksaksmodell. Den Röda Baronen är ett exempel på en sådan bil.

Custom cars i filmer

Flera custom cars har också dykt upp i olika filmer och genom detta blivit kända världen över. Den gula tvåsitsiga bilen i filmen “American Graffiti” är bara ett av många exempel. Dessutom finns bilen The Monkeeys använde, Monkeemobilen. Många anser att det också finns en hel del mer moderna exempel på custom cars i tv-serier. Kitt i Knight Rider nämns ofta, men många menar också att denna bil inte bör ses som custom eftersom den i stort sett helt har behållit sitt ursprungliga utseende.

Kända byggare av custom cars

George Barris var en amerikansk bilbyggare och han designade också flera custom cars. Han har levererat bilar till flera av Hollywoods filmer och de verkstäder han hade låg bara ett stenkast från studiorna där filmerna spelades in. En annan känd bilbyggare som är känd för sina customs är Ed Roth. Från början arbetade han med att lackera olika typer av bilar i olika samarbeten men han gick år 1959 över till att starta sin helt egna verkstad. Här tog sedan otroligt kända fordon som Orbitron, Road Agent, Outlaw och flera andra form. De fick sina glasfiberkarosser och andra delar och rullade sedan ut på vägarna. Till en början tyckte många att bilarna var annorlunda, men tids nog blev de allt mer populära och började också produceras i leksaksvariant.