Vad är en custom car?

Man kan kort säga att en custom car är en bil som blivit förändrad. Man har gjort en varaktig förändring både när det gäller bilens utseende och beteende i körning. Ofta görs dessa förändringar genom att man byter ut eller förändra de delar som sitter på bilen. Bilens koppling, växlar och motor kan också bytas ut eller förbättras på olika sätt.

När det gäller bilens utseende finns det flera olika metoder för styling, men de alla går ut på att man ska göra bilen mer personlig. Det är vanligt att man höjer eller sänker bilen samt använder olika former av tillbehör för att få bilen att se helt annorlunda ut. Man vill att bilen ska ha kvar sin grund, men den ska se helt annorlunda ut jämfört med när den kom från fabriken. Det är också mycket vanligt att man väljer att förkroma olika delar, eller måla om bilen på olika sätt. Lågor och ränder är mycket vanliga motiv när det kommer till custom cars.

Custom cars och Hot rods

Många tror att en Hot rod och en custom car är samma sak, men så är inte riktigt fallet. De ser relativt lika ut, och de kan nämnas som besläktade med varandra, men det är definitivt inte samma sak. Under flera år har kunniga personer debatterat om detta och såväl förare av customs som av hot rods har enats om att det inte är samma slags bil. En så kallad street rod kan dock ses som en custom car i många fall.

Custom cars och deras teman

Ofta väljer skapare av custom cars att ge bilen ett visst tema eller en viss stil när den skapas. Det finns i dag flera olika teman som man kan följa, och vilket man väljer är många gånger helt individuellt. När det gäller så kallade street machines är bilarna ofta amerikanska och ofta ersätts hela motorn för att bilen ska få bättre prestanda och ibland görs också utseendet om. När det gäller så kallade restomods görs än mer åt bilen. Här uppgraderas säkerhetssystem, bromsar byts, AC repareras och mycket mer. Denna bil får ofta inte förändrat utseende men den får däremot bättre prestanda och den blir säkrare att köra. Ofta kan dessa bilar också kallas för originalbilar som moddats lite.

Om man är intresserad av att börja köra custom kan det vara klokt att titta på lite olika bilar och modeller så att man vet vad man föredrar. De har alla olika känslighet och prestanda och det är viktigt att man trivs med bilen.