Utrustning för race

Om man vill tävla med sin custom car i olika race finns det en hel del man bör tänka på. När det gäller utrustning krävs det en hel del både för den som kör och för bilen. Överlag krävs det skyddsutrustning när man ska tävla i bilsport, dock är inte kraven desamma för alla sporter. Inom custom car krävs det till exempel ofta inte att en bur är inbyggd i bilen. Det kan dock krävas att karossen är hel – det vill säga bakdörrarna ska vara svetsade så att de inte kan öppnas. Detta kan dock variera.

Bilens skyddsutrustning

Beroende på bil och klass kan det krävas lite olika typer av skyddsutrustning. Generellt sett ska bilen dock alltid ha en godkänd stol, eller två om passagerare ska åka med. Godkända stolar är märkta på baksidan eller under stolen. Det kan alltså krävas att stolen monteras bort när tävlingsledaren inför tävlingen undersöker bilen. Ibland finns det också krav på att det ska finnas ett så kallat säkerhetskit i bilen. Detta ska vanligen innehålla två varningstrianglar, bälteskniv, rutspräckare, första hjälpen kit, flagga för att markera personskada samt verktyg för att kunna montera bort stolarna. Detta kit behövs inte alltid men inför en tävling är det alltid bra att ha det med i bilen om tävlingsledaren skulle få för sig att kontrollera det. Många gånger kan det också finnas krav på att det ska finnas en brandsläckare med i bilen. Detta är dock oftast bara när tävlingarna kör inomhus men det kan vara klokt att kontrollera. Om rätt utrustning inte finns riskerar man att inte får starta i loppet och då kan man ha åkt långt och lagt ut mycket pengar helt i onödan.

Personlig skyddsutrustning

När det gäller den personliga skyddsutrustningen kan kraven även här variera. I vissa klasser krävs inte så mycket utrustning enligt reglerna men om man vill gardera sig mot skador kan det trots allt vara bra att ta på sig sin vanliga tävlingsutrustning. Generellt sett krävs det att kläderna som används är av flamsäkert material. Ofta används en overall men ibland går det också bra med byxor med hög midja samt en längre jacka som inte glipar. Om det är kallt kan också ett flamsäkert underställ behövas. Handskar är ofta ett krav och skorna ska vara kraftiga och ha en lädersula.

Ofta är det också ett krav att ha skyddsluva samt nackkrage på sig under loppet. Det är dessutom alltid obligatoriskt att ha en hjälm som är godkänd för tävling med bilar. Kriterierna för detta kan variera men vanligen är så kallade HANS-hjälmar godkända. Man måste dock tänka på att det ibland kan finnas gränser för hur mycket hjälmen maximalt får väga. All eventuell övrig utrustning är ofta helt individuell och får användas så länge det inte ställer till med fara eller är tillverkat i material som lätt kan brinna. Ofta kontrollerar tävlingsledaren den aktuella utrustningen innan loppet och då kontrolleras också märkning på hjälm och liknande. Om hjälmen blivit skadad innan och markerats, kan man stoppas från att vara med i loppet.