Custom cars i Sverige

I dag är det inte speciellt vanligt att man ser så kallade custom cars på vägarna i Sverige. Det kan hända då och då i samband med en utställning eller liknande, men ofta hålls dessa bilar hemma. I Sverige anordnas då och då tävlingar för custom cars men då bilarna inte är speciellt vanliga är tävlingarna inte heller speciellt stora. En custom car kan ofta kosta en hel del i inköp och många är inte så pass duktiga på bilar att de klarar av att köpa en äldre bil och sedan bygga om den själv. De allra flesta måste ha hjälp med sådana saker och det kostar ofta en hel del.

I Sverige finns det inte direkt några pengar att tjäna på att ha en custom car. Eftersom att det inte finns några större lopp ger en vinst inga större summor i vinstpengar. Ibland kan man få ställa upp på bilutställningar och liknande med custom cars, men där brukar vinsten vara en pokal och äran. Troligen är det detta som till viss del sätter stopp för custom cars i Sverige. De flesta andra bilsporter erbjuder möjlighet att tjäna pengar. En custom ger mestadels bra känsla åt föraren.

Att ha en unik bil

Om man skaffar en custom car får man ofta en helt unik bil och detta kan både ha fördelar och nackdelar. Ofta kan det kännas lyxigt att åka i en bil som man vet att ingen annan har, och eftersom att en custom har en helt annan prestanda än de fabriksnya bilarna ger de en helt annan känsla och upplevelse. Ljudet är bättre och bilen går snabbare. En nackdel är dock att man snart kommer att bli igenkänd. En custom car lockar blickar till sig och man kan lätt bli utsatt för skadegörelse och lurendrejeri eller så kan bilen bli stulen om den är eftertraktad. Det gör att man ofta måste ha betydligt mer koll på bilen än man behövt om den såg ut som en vanlig bil.

Kostnader

Att ha en custom car är förknippat med en hel del kostnader. För det första kostar den pengar i inköp, oavsett om den är ny eller gammal. För det andra kommer eventuella uppgraderingar och reparationer att kosta en hel del mer än om bilen hade originaldelar från tillverkaren. Man bör som bilägare också tänka på att försäkringen riskerar att bli en hel del dyrare med en custom än med en vanlig bil med tanke på att den går fortare och har bättre prestanda.